Onsdag

Imorgon får vi hämta bilen! Tjoho! Jag tar bussen in till Hortlax med lillan och hämtar upp den för att sedan köra in till stan och handla mat. Ett litet te-stopp hos Mari ska vi också hinna med. Och en sväng på Barnens hus. Min kille ska få en rejäl sovmorgon hade jag tänkt. 
Det var något slags filter som var skitigt i bilen som han pustade och smorde. Jaa, jag vet inte riktigt men nu fungerar den som den ska iallafall och det blev inte så dyrt som jag trodde. Ungefär samma som rörmokaren tog betalt för att rensa avloppet (och då är det ändå avdraget 50% i ROT). 
 
Annars tar Alfen flygtaxi hem då jag sitter utan bil så jag gör inte särskilt mycket. Lilla grisen sover sedan 45 minuter tillbaka och jag kanske egentligen borde plugga. Ja, en liten stund får jag nog se till att göra det. Det brukar vara ett bra sömnpiller också så kan jag lägga mig snart....
 
 

idag har vi...

Gossats
 
 
"ätit" mat
 
Varit ute
 
Och käkat mammas sista "lönespec"från försäkringskassan.
 
Och imorgon är det tisdag. Kul!

Ruttet

Bilen har pajat. Alltså på riktigt, den går inte att köra med. EPC (electric power control) lyser och vill att jag ska ta den till en verkstad. Jaaaa, jag ska. men inte på en söndag, för det är inte öppet då. Åh så tråkigt och ledsamt och dyrt. Jag som ville ha nya soffor. Nehe. 
 
Till råga på allt missade vi tjejkvällen ikväll med mina fina. Vi som försökt få ihop det så länge. Jag och Ellen som bara vill ha kul hela tiden blev fast hemma surandes med tvätt, städning och bränd korv med spagetti. Jag vill inte veta vad mina tjejkompisar åt, men jag ger min högra hand på att det var en miljard gånger godare och att dom hade roligare än mig och Ellen. Snälla Mari erbjöd sig att hämta upp mig, men jag var tvungen att ta reda på lite fakta (vad lamporna betyder, vad vi har för försäkring, hur ska jag få bilen till verkstan osv osv) och blev på så dåligt humör så vi stannade hemma. Hade nog inte kunnat släppa det ikväll riktigt. 
 
Tur Maria med Oskar var hit en sväng tidigare under dagen och att moder kom till undsättning med lite förnödenheter (självklart hade jag sparat handlingen till just idag). Så det finns lite frukost iallafall. Bästa mamma, vad skulle man göra utan?!
 
Brunch på Berns. Fint ska're va!

trött

Igårkväll var en väääldigt spännande kväll... Ellen somnade kvart över sju med flaskan i sin säng! Tjoho, bara så där. Då åt jag hallonpaj som jag bakat (och misslyckats med) och tänkte sätta igång med att plugga. Eller, jag satte igång. Men halv nio kände jag hur ögonen föll ihop av sig själv, bokstavligt talat. Så jag borstade tänderna och la mig 21,10. Tur det, för natten har varit bråkig. Jag älskar den dagen hon sover hela natten. Men den känns väldigt långt bort. Halv sju vaknade vi och Ellen på topphumör!! Jag väntade och längtade till hon skulle vila, för det hade jag med planerat... Sagt och gjort, en timme senare var vi båda som nya människor.
 
In till stan och träffade två hortlundssystrar och sedan träffade vi Ellens halv/låtsas/plast-kusin Valentin! Som är nästan exakt lika gammal som min lilla tjej. Jag och moder jord tog en promenad innan jag packade ner den sovande kultingen och drog iväg hemåt. Klockan sju var Ellens ögonlock så tunga att hon somnade i sängen med flaksan i ungefär... 10 minuter. Sedan fightades vi till kvart över åtta för att få henne att somna. Inatt har jag också tänkt ta upp kampen om amning på natten.. Ha-ha, lycka till till mig! Tack, det kommer jag att behöva.
 
Nu sitter jag och pluggar, godiset är sedan länge uppäten och så även den misslyckade hallonpajen. Jag skulle vilja dricka te, men vet att det endast resulterar i att jag får springa på tossi hela natten. Jag tror att jag lackar golvet i hallen en sista sväng och sedan sätter punkt för den här lördagen.
 
Pussgurkan i pulkan

Ellen 6 månader

Hade tänkt börja göra en sammanfattning om vad som händer från månad till månad i ett inlägg. Lättare för mig då att gå tillbaka sen och se vad som hände när :) mellan 5-6 månader har det hänt massor!!
 
* Snurra från rygg - mage
* Börjat äta välling & gröt
* Tar tutten och stoppar in den i munnen själv
* Sitter själv 
* Börjat sova en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen
* Flinten har vuxit igen
* Fått sina första Up&Go blöjor (hehe)
* Pussas (inte med plutmun, men för munnen till min/alfs mun så att vi kan pussa henne utan att bitas)
* Går i gåstolen
 
7845 g tung och 66,5 cm lång. Världens perfektaste medelsvensson!
 
 

Mitt i veckan

Alltså denna ledigveckan (Alfs) har varit hektisk kan jag säga. Vi har hunnit börja med hallen (ta fram trägolvet, slipa, besta, lagt lite betong i lill-hallen där det sen ska läggas vattenburen golvvärme och klinker, tagit ner boaseringen) träffat hur mycket underbara vänner som helst varje dag, blivit bjuden på middag, bjudit på middag, varit sjuk (jag), börjat skolan (också jag), skött Ellen (båda), och någonstans där mittemellan har vi också hunnit sova. Men inte så mycket. Jag är trött. Har haft heldagar i skolan så har pendlat till Luleå och varit borta från Ellen hela dagen. Det har nog varit lärorikt och nyttigt för alla i vår lilla familj. 
 
Just nu sitter jag på pappas kontor och väntar på Alf som ska köra upp som sedan ska iäg till Stockholm och jobba. Jag och Ellen stannar i Gammelstan så tar pappa hand om lilla tösen imorgon fm medan jag har en föreläsning. Sedan ska vi snabbt iväg till BVC 12.45 i Hortlax för 6-månaders besiktning. SEN ska vi bara mojsa hela kvällen jag och hon. Och sova förhoppningsvis. Fredag förmiddag tar mamma Ellen och jag drar iväg igen till LTU. SEN (igen) är det helg och jag ska plugga. Och sova förhoppningsvis. Nästa vecka behöver jag inte upp till Luleå någonting, S-K-Ö-N-T
 
Åkte för övrigt buss upp hit idag, gick hemifrån 07,56 och jag började skolan 10,15. Lite väl lång restid.. Sen kostar det lika mycket (om inte mer) som att köra bil. Dåligt och synd, jag hade gärna åkt buss. Men man kan ju köra till stan och ta buss därifrån också. Det är rätt skönt att plugga in hörlurar och sova eller bara sitta och stirra och tänka på inget. 
 
Nu ska jag sluta skriva, det tar ju aldrig slut.
 
Men jag kan säga att jag tycker det verkar bra det här.
 
Saknar den här lilla kan jag säga
 
 

Ibland har man tur..

 Och det har vi i helgen!
Igår blev jag bjuden på lunch av Ida, som vi avnjöt tillsammans med Mari, lova & Kalle. Sedan for både jag och min sambo för att äta middag hos challan och nicke, och idag ska vi äta middag hos ett par nyfunna vänner. Sicken lyx!
 
Och lilla grisen skötte sig exemplatiskt igår. Somnade i vagnen hos C & N vid halv åtta och sov sedan till vi åkte hem. Ja, det går verkligen bättre och bättre det här. Heja rutiner! 
 
Så får vi finfrämmande idag också, Robert & Frida kommer och spenderar lite tid med oss. Med andra ord, fullt sjå i helgen. Kul :)
 
Nu är det +2 så jag ska dricka upp mitt te och ta den sovande bebisen på promenix.
 
 

onsdag

Än en gång sitter jag och väntar på att lilla grisen ska vakna. Idag har hon skött sig exemplariskt! Vaknade strax efter sju, somnade vid promenaden halv tio och sov en och en halv timma. Upp, äta lunch och busa och sedan somnade hon ovaggad igen halv två och sover än. Hur bra?! Bara bäst. Nätterna är inte bäst än, men vi jobbar på det. Brister har väl alla?!
 
Idag kommer Alf hem efter första arbetsveckan sedan jul och den har gått i rasande fart. Jag fattar inte att vi varit själv en vecka, känns som ett par dagar. Men vi har väl haft roligt, då går ju tiden fort sägs det. Sen är det bar helgen kvar innan jag börjar läsa. Shit pommes, nu har jag ju varit ledig i.... 7,5 månader. Men det känns förjäkla bra. Även att jag kommer kunna bestämma mycket över min tid de närmaste tre åren vilket innebär att Ellen "slipper" (i brist på bättre ord) vara på förskolan allt för mycket. Även om jag tror det är superkul, superbra och supertryggt.  
 
Nämen det var nog allt.
 

Idag har Ellen ätit gröt...

...och jag var tydligen sämst på att torka bort det som hamnade runtom.
 
 
 
Stackars flicka med torkad gröt överallt runt munnen. 

Jan. 14, 2013


finaste tjejerna





Så var det måndag igen

Alltså, jag fattar inte.. Enligt yr ska det vara tolv grader idag, men det är fortfarnade 20! Yr har ljugit för mig i flera dagar nu, jag börjar bli less.... Plus att jag fått en blånagel på tån som jag först råkade tappa Ellens gåstol på, SEN tappade Ellen en leksak precis på samma ställe. Smärtan var outhärdlig så tom Ellen började gråta. Stackars bebis. Och stackars mig.
Annars har det varit en vacker helg, men kallt. När det börjar gå ner till -20 och ännu mer, då är det ganska kallt... När jag har E ute på altanen måste jag springa fram och tillbaka för att känna på kinderna och snoken så hon inte förfryser dem. Jag är livrädd att hon ska ligga ute och frysa!
Nu vilar hon inne och har gjort så en timma (inte ostört, men ändå). Jag sitter redo att åka in till stan så fort hon vaknar, men ska absolut låta henne sova färdigt. När jag nu klagat på att hon aldrig sover känns det ju väl fräckt att börja klaga på att hon sover för länge.. Hehe, man kan aldrig göra rätt?! :)
 
Vi kämpar på med nattsömnen, går sådär. Hon äter ut bröstet hur många gånger som helst per natt och jag är för slut för att ta någon kamp. Försöker stoppa in tutten, men när det inte går ger jag henne bröstet direkt så både hon och jag kan somna om. Får ta den fighten sen. Någon gång då min sambo är hemma och kan hjälpa till.
 
Sen har jag fått tag på alla mina böcker jag ska ha till min första kurs på skolan så det känns skönt. Väntar bara in dem...
 
En gammal goding.... (Ellen knappt en månad)

6-månaders fas?

Som ni säkert förstått sover Ellen fruktansvärt dåligt om nätterna. Inte bara att det tar lång tid för henne att somna, hon vaknar minst en gång i timmen fram till midnatt. Sedan har jag ingen riktig koll (halvsover själv), men vet att det handlar om många gånger/natten hon vaknar till och är ledsen. Sen drömmer hon mardrömmar också. alldeles nu hör jag hur hon ligger och snyftar i sömnen och det är så hemskt att lyssna på. Men vaken är hon ej.
 
Så googlade jag runt lite och hamnade på olika forum för föräldrar som beskrev samma sak som jag upplever när deras barn var kring 6 månader. Och att det alltså berodde på en fas. Åh vad jag hoppas det - hon är ju ett halvår om 1,5 vecka - och att den isåfall snart går över! Skulle inte sitta helt fel att få sova iallafall 5 timmar sammanhängande åtminstonde en natt. Det blev så knasigt under jul och för att inte tala om nyårsafton när hon var vaken längre än många vuxna. Sen for vi till aplog och då är det ju ingen idé att återställa några rutiner. 

Något mer jag kände igen mig i på de här forumen som också skulle ingå i fasen var att barnen blir väldigt mammiga. Det är Ellen nu. Jag kan knappt lämna rummet i 5 sekunder innan hon börjar ropa på mig och kolla var jag är. När vi är själva alltså, är hon med någon annan går det ju såklart bra. 
Jag hoppas det är så, hur jäkligt det än är känns det alltid bättre med en förklaring (anser jag). Jag började ju ge henne välling på kvällen för ett par dagar sedan för att se om det skulle göra så att hon sov bättre, men det har jag inte sett någon förbättring på. Ikväll somnade hon med flaskan ca. 19.20 och sedan dess har jag varit in 3 gånger och sövt om henne, antingen i vagn eller i famn. 
 
Nåja, tiden brukar lösa det mesta och jag är alldeles säker att den kommer göra samma i detta fall. Men jag hoppas verkligen inte att hon inte är i 6-månaders fasen och att den därmed kommer att komma snart!! Det vore förjäkligt. Känns som att vi bråkat nog kring läggning....
 
 

Babygym

Dumt nog hade jag ställt babygymet bakom soffan så det helt glömts bort nu en månad eller så, men nu när jag tar fram det tycket hon ju det är superkul. Se sig själv i spegeln, alla djur som hänger och de härliga färgerna! 
 
 
-20 idag igen. Och Ellen är utan voksin då den är dränkt i kattpink så hon får vila inne... Ska pröva igen och igen med ättika och tvättning. Nu ska lukten bort - punkt!

kan själv!!


efter bara någon gång att äta från flaska vill Ellen hålla själv.


Tråkvecka

I veckan (jag räknar veckorna från onsdag-onsdag som Alf jobbar) har vi en tråkvecka. För att komma in i sovrutiner måste man ibland offra andra roliga saker. Om vi kör fram och tillbaka i bilen om dagarna somnar och vaknar hon hela tiden ändå, så då är ju ansträngningarna förgäves. Som tur är fick vi besök idag av finaste Lova & Mari. 
 
Måste ju också säga att hon somnade igår kl 20 på några minuter i sin egen säng när jag satt och strök henne på pannan!!! HEJA! PLUS att hon sov hela kvällen fram till ca 02. 
 
 
Kul att snurra!

Sen har jag fått mitt schema för halva terminen - börjar ju nästa måndag. Spännande! Det ser ut som att träffarna vi ska ha går att lösa. Den som lider mest är min stackars mor som får styra om i sitt jobbschema. Tur hon gillar Ellen - då är det ju lite lättare ;) 
 
Imorgon ska vi in till stan (efter förmiddagsvilan) och skaffa bibblankort. Här ska lånas böcker!
 
Lev och må

Ellen - update

Jag måste ju såklart skriva upp alla nya saker som hänt/vi gjort med Ellen (anledningen till att jag öht har den här bloggen).. 1 januari firade hon in det nya året genom att rulla runt! Så nu far hon fram och tillbaka mellan rygg och mage. Måste hålla henne under uppsikt med andra ord. Så har vi börjat använda pulkan, men hon somnar där också. Jag tänkte att den kan man använda om man vill vara ute någon gång när hon ska vara vaken, men icket. Efter tio minuter däckar hon där med! Så ska jag också säga att våra nya sovrutiner går bra. Mycket bra tillochmed. Hon somnar när man kör ut vagnen, måste inte ens promenera. Så får vi väcka henne när hon sovit färdigt så hon inte blir för  pigg för kvällen.
Idag har mamma skött henne själv för första gången (visst är det?) en längre stund medan hon varit vaken när vi inte alls finns tillgängliga medan jag körde Alf till Kallax. Det gick hur bra som helst och det var skönt. 
 
Insomningarna för kvällen gåt bättre och bättre. De första 2 tog det tre timmar, igår bara en och idag somnade hon på 10 minuter i vagnen. Hoppas hon inte vaknar upp bara! Risken finns.. :)
 
Hon åt välling för första gången igår, tog nappflaskan hon bra som helst. Hon är bara lite fin i kanten och måste ha så dyra flaskor (såklart), så nu när jag prövade de större (hade bara de för nyfödda tidigare) tommee tippiee gick det hur bra somhelst. S-K-Ö-N-T!! Tar fortfarande bröstet utan problem också. Bra!
 
Hon ålar sig baklänges och gåstolen går också mer bak än fram. 
 
Eeeehhhh.. Det var nog det tror jag. För nu.
 
Just det!
Hon har börjat att vilja stoppa in tutten själv också. Om man ska stoppa in den åt henne kan hon vägra, men då går det bättre när hon får göra det själv.
 
Mojskojs med hängblöja.
 
 

tisdag 8/1

I torsdags åkta vi til Arjeplog. Där åkte jag skidor för första gången sedan högstadiet (om man kan räkna min & Maris skidrande fram till där elljusspåret började för att sedan sätta oss och vänta ut tiden som skidåkning). Och jag kan säga att det var jobbigt! fy sjutton, 4,5 km med blodsmak i munnen efter ungefär 500 meter. Men, träning ger färdighet så vem vet? Kanske jag inhandlar ett par och blir nästa Gunde till våren?
Annars åt vi gott, spelade spel och bara umgicks. Trevligt som vanligt. Till söndagmorgon när jag vaknar och måse kräkas. Hann inte till toaletten utan hela hallen fick smaka min pizza.. Urk burk. Så hela söndagen var jag liggande - och igår. Helt färdig. Ruttet värre. nåja, nu är jag på benen och har just varit ute med knoen en sväng.
Ska strax in till stan och hämta min gamle far för en övernattning här i hans förra hem.
 
Vi försöker få in lite rutiner på Ellen. sova en timma på fm och två på em, sedan sova för natten 20-8 (såklart inte hela, det tar vi sen....). Sen försöker vi även få henne äta ur flaska. Det som har gått så bra tidigare går inte alls nu!! Hon tokvägrar. Och hon har en vilja av stål den här damen. Alf utmanade henne för någon dag sedan att få henne att sova, då skrek hon till hon kräktes. Och så kan man ju inte ha det. Sååååå, man kan säga att vi har det vi gör. Trots att vi ger henne bröstmjölk ur flaska vill hon inte och ger sig inte förän hon får bröstet. Måste in och köpa ännu en ny flaska och se om det går bättre... Det är ju nämligen så att jag kommer ju vara borta en del när jag börjar studera (om 2 veckor) så då finns det ju inget bröst tillgängligt.
 
Goda råd äro dyra som man säger.
 
 

Gott nytt år!

Ja, på nyårsafton var vi ett gäng med åtta vuxna och sex barn (varav ett ofött) som samlades på Furulund hos Mari & Ante. Vi åt trerätters med bruchetta, oxfilé och hemmagjord daimglass med tillhörande vin och bubbeli. Helt sjukt smarrigt. Svammel och skvaller och en glad bebis. Jag och Alf var alldeles för naiva och trodde att ett par hörselkåpor skulle göra så att Ellen sov i vagnen hela kvällen. Jo, tjena. Hennes plan var att vara med vid 12-slaget och som vanligt får våran lilla gris som hon vill.. Så jag spände fast henne under min vinterjacka och så gick vi ut och tittade på fyrverkerier tillsammans. Hon somnade vid 00.45 och sov sedan till 13.45 med ett par timmars vakenperiod på förmiddagen. 
 
GOTT NYTT ÅR!!! (I Lovas kåpor av någon anledning.)
 
Här i pyjamas med sina egna hörselkåpor när mamma & pappa trodde det var dags att sova. Tji fick vi!Det är svårt att rymma kinderna...
 
Det häftiga med Ellen är att hon inte skriker när hon är trött. Hon är nöjd så länge hon får vara med. Hon kan gäspa, klia sig i ögonen och knappt hålla ögonen öppna, men gråta gör hon inte. Bara när vi ska försöka söva henne.. 
 
 
Idag har vi varit på BVC och tagit 5-månaders spruta. Oj hon skrek så hjärtat briser, men tapper är hon. Efter sticket lugnade hon ner sig och snyftade bara till lite. Bjussade t.o.m. på ett leende till sköterskan innan vi gick. Så hela dagen har hon sovit, mitt hjärta. 7610 gram och 65,5 centimeter ren kärlek <3
 
Imorgon åker vi till Arjeplog med ett kort stopp först hos Ellens kompis Mathilda.
 

RSS 2.0